Blogi, Hyvinvointi, Iloa&eloa, Tunteet, Vaikutaitseesi

Tiedosta tunteet, toimi toisin kuin ennen.

Siinä sinä olet ja teit vaikutuksen, mutta millaisen?

Rymistelitkö sisään oven karmit niskassa, painoitko pääsi alas ja toivoit ettei kukaan kiinnittäisi huomiota, pelmahditko sisälle hymy huulilla vai yrmeän tympeä ilme kasvoilla?

Oli tunne mikä tahansa tai sekoitus vaikka niitä kaikkia, teit varmasti vaikutuksen. Se että minkälaisen, riippuu yhtä paljon sinusta kuin muista paikalla olevista. Jokainen toimii omien tunteidensa näyteikkunana ja sen kyllä huomaa! Ei siis ihme, että välillä tuntuu ettemme ymmärrä toisiamme tai syntyy väärinkäsityksiä ilman että vaihdamme sanaakaan.

Toisaalta tiedämme jo ensi hetkestä alkaen kenen kanssa synkkaa varmasti, kuka on helposti lähestyttävä ja keneen voimme tukeutua tilanteessa kuin tilanteessa. Ihmeellistä hommaa, johon kannattaa alkaa kiinnittämään huomiota ellet ole jo haksahtanut tälle tielle?

Niin näkee jo päältä päin mitä ajattelee.

Se on sellainen homma, että ennen kuin olemme ehtineet edes silmiä räpäyttää, niin ensimmäinen vaikutelma on jo syntynyt ja se ohjaa seuraavia päätöksiä sekä toimintaa. Kenelle voin mennä juttelemaan? Kenelle en ainakaan puhu sanaakaan? Kuka haluaa selvästi olla omissa oloissaan? Kenen energia on aivan liian villiä mun makuun?

Faces.jpg

Uudessa porukassa kaikki korostuu ihmisten tarkkaillessa toisiaan ja määritellessään mitä kenestäkin ajattelevat. Seuraavalla kerralla kun pääset siihen kämmeniä hikoiluttavaan tilanteeseen, missä et tunne ketään, niin pistä tietoisesti merkille mitä tunteita aistit?

Mitä jos tällä kertaa ottaisitkin hypyn tuntemattomaan ja toimisit tiedostaen, eli toisin kuin yleensä? Kannattaa kokeilla, siitä tilanteesta voi tulla nimittäin aivan erilainen ja varmasti mielenkiintoisempi kuin ennen.

Ja jos haluat heittäytyä ihan villiksi, niin kokeile samaa strategiaa jo entuudestaan tutussa porukassa. Mene juttelemaan sille jolle et ole puhunut koskaan mitään ja istu sen viereen joka istuu yleensä kauimpana. Siinä ollaankin jännän äärellä, tiedä vaikka vuosien jälkeen muutat käsitystä tuosta tyypistä tai ainakin opit lisää itsestäsi uudessa tilanteessa.

Vaikuta itseesi. Ohjaa itseäsi. Tee toisin kuin ennen.

Nyt on verrytelty ja on aika siirtyä itse suoritukseen, eli hikipanta paikalleen ja hyvä aloitusasento. Kerron ensin miksi kirjoitan juuri tästä aiheesta. Olen pyöritellyt tätä aihetta jo pidempään, mutustellut sitä, tarkkaillut ihmisiä ja nyt haluan pukea ajatukset sanoiksi. Heitän jakoon myös muutamia käytännön vinkkejä ja kannustan kokeilemaan aiemmasta poikkeavaa toimintatapaa.

Nyt laitetaan ranttaliksi ja leikitään mun lempileikkiä!

Tässä leikissä perustunnetilat (ilo, kiukku, inho, pelko ja suru) istuvat siellä sun mielen ohjaamossa. Kyllä, luit ihan oikein! Nyt tarvitaan roppakaupalla avointa mieltä ja leikkisää asennetta.

Eli he istuvat siellä sun pääkopassa ohjauspaneelin äärellä ja katselevat ulos kuin lennonjohtotornista konsanaan. He itse asiassa ohjaavat sun kaikkea toimintaa, sillä joku näistä tunteista tekee aina päätöksen riippuen minkälainen tilanne on päällä. Mutta miksi me leikitään tällaista mielikuvitusleikkiä? Eihän tässä ole päätä eikä häntää? Anna kun kerron, kohta säkin saatat olla koukussa.

Me leikitään tätä leikkiä siksi, että vuoden 2015 jälkeen kaikki muuttui. Mikään ei ollut enää entisellään nähtyäni elokuvan Inside Out – Mielen sopukoissa. Aa-a, arvasitko mistä on kyse? Se on mitä mainioin animaatioelokuva, joka tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman siitä miten viisi eri tunnetta ohjaavat Riley-tyttöä elämän eri käänteissä.

Sen elokuvan jälkeen aloin tarkkailemaan itseäni ja muita ihmisiä sillä silmällä, että mikä tunne kenelläkin pitää jöötä ja tekee päätökset. Mikäli et ole tätä elokuvaa nähnyt, niin suosittelen katsomaan sen pikimmiten. Elokuva sopii niin lapsille kuin aikuisillekin!

Mielen_sopukoissa_elokuva
Inside Out – Mielen sopukoissa

Kuten kuvasta näkyy, nämä viisi tunnetta ovat keskenään varsin erilaisia ja voit vain kuvitella, että jokaisen tekemät päätökset eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Mikä tunne istuu yleensä sun ohjauspaneelin päällikköpaikalla vai onko se paikka jaettu useamman tunteen kesken?

Meillä on jokaisella sellainen perusmoodi, joku tunnetila mikä välittyy meistä ulospäin kehonkielen, puheen ja tekojen kautta. Se ei ole välttämättä mikään noin selkeä tunne kuin elokuvassa, vaan se voi olla sekoitus useampaa tunnetta. Ja vaihtelua on tietysti paljon, koska eilen tuntui siltä ja tänään tältä, sen vuoksi siltä ja tän vuoksi tältä.

mielen_sopukoissa.jpg

Esimerkiksi verensokerin laskiessa puikkoihin saattaa hyökätä tulipunainen kiukku, joka aiheuttaa päätöksillään kaaosta ja sekasortoa. Sitten kun sattuu huono päivä ja olo on ankea, niin pakolliset päätökset hoitaa esimerkiksi suru. Mutta koska aurinko paistaa risukasaankin, niin hyvällä fiiliksellä päätöksiä tekee varmoin ottein ilo. Sitten jos näet jotakin mikä ällöttää, niin voit olla varma, että seuraavista päätöksistä vastaa inho. Jos tilanne äityy vielä uhkaavammaksi, niin puikkoihin vaihtuu pelko.

Joskus ihan huvittaa huomata miten ohjauspaneelin ääressä käy kuhina, kun eri tunteet mittelevät päätösvallasta. Mikäli et kiinnitä asiaan mitään huomiota, nämä tunteet mellastavat siellä ilman mitään kontrollia. Mutta kun suot näille ajatuksille vähän aikaa ja tiedostat ensin miten sun tunteet vaikuttavat päätöksiin, niin pystyt tarvittaessa vaikuttamaan asiaan.

Ja kun vaikutat asiaan, niin vaikutat itseesi ja siihen millaisia eri tilanteista muodostuu. Esimerkiksi uuteen tilanteeseen mennessä voit jo ennen tilaisuuden alkua huomioida muutaman seikan, minkä ansiosta niin sinun kuin muidenkin kokemus voi olla aivan toisenlainen. Eli ennen kuin avaat oven, niin kiinnitä huomiota muutamaan seikkaan:

  • Mikä tunnetila on päällä juuri nyt?
    • Oletko vielä esimerkiksi edellisen tapaamisen syövereissä?
  • Mikä tunne olisi paras tähän tilanteeseen?
    • Pitäisikö tämän hetkistä tunnetilaa vähän säätää tilanteen mukaan?
  • Miten valmis olet ottamaan muiden tunnetilat huomioon?
    • Oletko valmis toimimaan eri tavalla kuin ennen?

Mikäli käy niin, että huomaat olleesi automaattiohjauksessa koko päivän ja säpsähdät miettimään tapahtumia vasta illan tullen, niin ei hätää. Aina tulee uusia herkullisia tilanteita, joissa voi kokeilla eri lähestymistapoja ja esimerkiksi yllä olevia vinkkejä. Tämä on siitä hyvä leikki, että sitä voi leikkiä ihan milloin vain.

Mukavaa kun luit ajatuksiani tunteisiin ja vuorovaikuttamiseen liittyen, toivottavasti teksti herätti monenlaisia ajatuksia. Voit valita myös fiiliksesi, siitä voit lukea tästä.

Mielenkiintoista päivän jatkoa,
Eveliina

Magic in you

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s