Blogi, Harrastus, Iloa&eloa, Uskallus

Tohtisiko sitä? Uuden harrastuksen plussat ja miinukset

Kesä alkaa olla ainakin kalenterin mukaan ehtoon puolella ja arki palaa vähitellen uomiinsa, mutta ilmassa on jotain erikoista. Oven takana hiippaileva syksy puhaltelee jo ensimmäisiä elokuisia tuuliaan ja herättelee mielen sopukoissa piilottelevia harrastushaaveita. Ne haaveet on jääneet arkisten asioiden ja kiireiden alle, mutta syksyn lähestyessä ne pelmahtavat taas takaisin pinnalle.

Tämä on tuttu tunne esimerkiksi uuden vuoden alusta, sillä silloin mieleen nousee ajatuksia itsensä kehittämiseen liittyen ja erilaisia elämäntapamuutoksia käynnistetään. Vuosi on nyt jo yli puolen välin ja tässä vaiheessa voi tehdä vaikka väliarvion alkuvuoden tekemisistä suhteessa omiin odotuksiin. Vielä on hyvin aikaa aloittaa uusi harrastus tai oikaista kurssia elämäntapojen suhteen.

Syksyn lähestyessä eri opistojen kurssitarjonnat pullistelevat monipuolisuudellaan ja houkuttelevat harrastamaan, joten kyllähän niitä tarjolla olevia mahdollisuuksia voisi ainakin vilkaista?

Olisiko aika aloittaa uusi harrastus? Aikuisena?

Näin 35-vuotiaan silmin asiaa tarkasteltuna huomaan, että niitä syrjään työnnettyjä harrastushaaveita onkin kerääntynyt jo vino pino! Sitä pinoa plärätessä joutuu väistämättä kohtaamaan itsensä ja käymään läpi joukon erilaisia tunteita. Harrastus on saattanut jäädä aloittamatta kokonaan tai jäädä kesken, jolloin epäonnistumisen ja riittämättömyyden tunteet ovat voineet ottaa vallan.

Harrastus kuva2.jpg

Tässä vaiheessa voi antaa itselle hellän halauksen, sillä ei haittaa vaikka haaveiden pino huojuukin uhkaavan korkeana ja romahtaa millä hetkellä hyvänsä. Se on tuiki tavallista ja hyvin inhimillistä, sillä arjen kiireet ja velvoitteet vievät valtaosan käytössämme olevasta ajasta.

Mitä jos ottaisit sen rakkaimman harrastushaaveen esiin, sillä ehkä nyt on oikea aika tempaista ja aloittaa?

Entä jos aika ja voimat riittävätkin tänä syksynä? Entä jos jännitys vaihtuukin iloksi, energiaksi ja onnistumisen tunteiksi?

Muistatko miten lapsena uuden harrastuksen aloittaminen oli pitkälti automatisoitu prosessi ja eri harrastuksia tulikin kokeiltua useita. Silloin ei tarvinnut muuta kuin kertoa mikä kiinnostaa sillä hetkellä eniten ja niin ilmoittautuminen kuin tarpeelliset välinehankinnatkin hoidettiin kuntoon. Jos oikein hyvin kävi, niin kyytikin saattoi järjestyä harrastuspaikalle ja kehuja sateli pienimmästäkin edistysaskeleesta. Niin sen pitikin silloin mennä, mutta joskus olisi luksusta ulkoistaa moinen prosessi näin aikuisiälläkin.

Aikuisena kynnys uuden harrastuksen aloittamisen suhteen on saattanut päästä kasvamaan aika korkeaksi. Ilman tukea ja kannustusta aloitus saattaa jäädä ja haave harrastuksesta siirtyy tulevaisuuteen. Kriittiset ja epäilevät ajatukset voivat hiipiä myös mieleen, jolloin vähäinenkin rohkeus voi hävitä kuin tuhka tuuleen.

Pengoin omaa suht korkeaa harrastushaaveiden pinoa ja valitsin sieltä monta vuotta mielessä muhineen kiinnostuksen kohteen. Kädet kevyesti täristen ilmoittauduin commercial hip hop tanssikurssille, sillä sen tyyppisestä tanssista olen ollut pitkään kiinnostunut.

Olen aikaisemmin sysännyt ajatuksen syrjään itselleni hymähtäen, koska eihän aikuinen voi aloittaa hip hop tanssia! Kyllä muuten voi, tuollainen itsensä rajoittaminen ja estäminen saa luvan loppua tähän paikkaan.

Harrastus kuva3.jpg

Se miten uuden harrastuksen kanssa lopulta käy, selviää vain kokeilemalla ja ajan kanssa. Pitää muistaa kehua ja kannustaa itseään ja ottaa vaikka kaveri mukaan harrastamaan, jos siitä saa tarvittavan tuen. Nyt on aika ilmoittautua ensimmäiselle tunnille, sillä siitä se sitten lähtee.

Kyllä, nyt jos koskaan on aika oppia ne mielenkiintoiset ja vaikuttavat tanssiaskeleet, jotka olen halunnut osata jo vuosien ajan. Samalla saan viikottain kunnon hien pintaan, mikä on erittäin tervetullutta hyvinvoinnin kannalta.

Perinteinen plussat ja miinukset listaus selkiyttää melkein minkä tahansa pohdinnan kohteena olevan asian, niin myös tämän.

Plussat:

 • Sitku-ajattelu on vihdoin selätetty ja se jo itsessään vapauttaa uutta energiaa minkä voi valjastaa harrastuksen aloittamiseen.
 • Uuden harrastuksen myötä tapaa uusia ihmisiä joiden kanssa voi jakaa saman kiinnostuksen kohteen.
 • Vanhoihin kaavoihin kangistuneet aivot ja kroppa saavat totutusta poikkeavaa tekemistä.
 • Vuosien varrella kasautunut huono omatunto aloittamatta jääneestä tai kesken jättämisestä saa huutia ja tilalle tulee onnistumisen sekä itsensä ylittämisen tunteita.

Miinukset:

 • Vuorokaudessa on edelleen tutut 24h aikaa, eli esimerkiksi osa sohvan kulmassa vietetyistä tunneista on nyt uhrattava..
 • Uusi ja tuntematon jännittää ja voi aiheuttaa jopa stressiä, mutta todennäköisesti jännitys muuttuu positiiviseksi energiaksi.
 • Epäonnistumisen pelolla voi olla lamaannuttava vaikutus, mutta siitä pääsee yli rohkeasti uskaltamalla ja yrittämällä.
 • Epävarmuus ja itsensä epäily voi nostaa päätään aiheuttaen ahdistusta, mutta paras lääke siihen on näyttää itselle että oppii ja osaa.

Luvassa on erittäin jännät paikat! Kunhan tanssitunnit käynnistyvät, niin päivitän tuoreet kuulumiset. Monella meistä on varmaan muutama harrastus mielessä, joille voisi antaa mahdollisuuden?

 

 

3 vastausta artikkeliin “Tohtisiko sitä? Uuden harrastuksen plussat ja miinukset”

 1. Harrastaminen kannattaa aina. Oli se sitten pitsinnypläyksen alkeiskurssi tai ultramaratoniin valmistautuminen. Kaikki, minkä vuoksi jaksat, innostut ja haluat ylittää rajasi on harjoitusta oman mukavuusalueen laajentamiseksi!
  Vähän lisävinkkejä harrastamisen arviointiin. Plussat ja miinukset on hyvä kirjata, mutta pukisin asian toisin. Plussien arviointiin käyttäisin yhtä kysymystä: ”Mitä hyötyä minulle on tästä harrastuksesta?”. Sitä voi jatkaa pohtimalla hyötyjä puolen vuoden tai vuoden päästä. Listaa kaikki ja laita lista talteen.
  Miinuksista en puhuisi. Vastoinkäymisiä tulee aina, joten niihin pitää varautua. Ja olla itselleen armollinen. Kysymykseksi sopisi, ”mitä teen jos en pääsekään harrastukseen?”. Näin siksi, että yleensä viikoittain olevat harrastukset katkeavat siihen yhteen tai kahteen poisjääntiin: paluu on jumalattoman vaikeaa!
  Heti alussa kannattaa sallia itselleen se lipsahtamisen mahdollisuus, mutta huolehtia varasuunnitelmasta. Mitä sitten jos jotain tapahtuu?
  Ja paras tapa pysyä harrastuksessa on julistaa kaikille tutuille aloittavansa uuden harrastuksen! Muiden kannustus ja uteliaisuus harrastuksen tiimoilta ovat vahvoja positiivisia painetekijöitä jatkaa eteenpäin!
  Tässä itse harkitsen harrastuksen aloittamista, jossa on seitsemälle vuodelle jo määritetty etenemistahti… Aloittaako vai ei, kas siinä pulma!

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi, näkökulmasi on kannustava ja inspiroiva! Kun hyöty ja armollisuus pysyvät mielessä, niin arkeen kuuluva kompurointi on vain osa kokonaisuutta ja esimerkiksi paluu harrastuksen pariin sujuu varmasti sutjakammin. Pitäisi oppia hölläämään itsensä ja odotusten kanssa? Saa nähdä mihin lopputulokseen tulet tuon sinun harkinnan osalta 🙂

   Tykkää

   1. Tulin oman pohtintani kanssa siihen lopputulokseen, että nyt panostetaan muuhun innostavaan kuin uuteen harrastukseen. Sille on aikaa tulevaisuudessa, nyt jo ajatuksissa varattuna! 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s